Welkom in het (virtuele) gastenboek van "Sangha". Heeft u deelgenomen aan een groep MBSR (mindfulness-based-stress-reducing)? Graag wil ik u uitnodigen om in het kort iets te vertellen hoe u dit hebt ervaren en wat het u heeft opgeleverd. Uw opmerkingen kunnen helpen om de inhoud van de trainingen steeds een beetje beter af te stemmen op de behoeften van cursisten. Daarnaast kunnen belangstellenden, die zich afvragen: "is dit wat ik zoek?", zich beter voorstellen wat ze kunnen verwachten in de cursus en wat ze eraan zouden kunnen hebben. Hartelijk dank alvast voor uw reactie, feedback, etc. Dorothee

Gastenboek

 1. .. ik leerde in de cursus vooral dat mindful betekent dat je bewust met aandacht leert te zijn bij dat wat er is. Daardoor kon ik beter bij mezelf kan blijven. goed opgebouwd, mooi aangeleverde informatie, afwisseling in de oefeningen en er was aandacht voor ieders ervaring. Dorothee heb ik ervaren als een deskundige professional, betrokken, integer en realistisch.

 2. De cursus meditatie en mindfulness was erg fijn om te doen. Er worden verschillende aspecten behandeld en er worden verschillende soorten oefeningen gedaan. Je krijgt ook opdrachten voor thuis mee. Je wordt dus ook echt gestimuleerd om thuis ook vaker te mediteren en mindful bezig te zijn. En iedereen kan er wat (anders) uithalen. Het heeft mij in ieder geval geholpen om rustiger te worden.

 3. je leert echt alle verschillende basis aspecten van het mediteren deze hebben mij geholpen in het hier en nu te blijven, mijn innerlijke rust te vinden en te behouden, en mijn relativeringsvermogen te vergroten. Dorothee is een echte kenner dit samen met haar fijne persoonlijkheid zorgt ervoor dat je je echt op je gemak voelt. k zou het een ieder aanraden. ik zou graag een vervolg zien van de basis cursus.

 4. ..heb veel aan de training gehad. Door de meditatie, de oefeningen en de achtergrondinformatie ben ik weer gaan zien hoe fijn het is om dingen met aandacht te doen in plaats van snel en op de automatische piloot. De gedichten/verhalen waren hierbij verhelderend. Het werd me ook duidelijk hoe vast ik zit in bepaalde patronen en dat dat alles te maken heeft met mijn eigen gedachten. prettige, rustige begeleiding en in een ontspannen omgeving.

 5. Van te voren was ik bang dat het zweverig of Boeddhistisch zou zijn maar dat is het niet, Mindfulness is modern en Westers. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het werkt.
  Van te voren was ik bang dat ik het oefenen niet vol zou houden. In het begin was het even lastig om tijd te vinden om te oefenen. Als snel realiseerde ik me dat je hier gewoon tijd voor moet máken, tandenpoetsen doe je toch ook gewoon? Al snel wilde ik juist graag met een oefening aan de slag gaan omdat ik me daarna altijd prettiger voel.
  Van te voren was ik benieuwd of het echt iets met me zou doen. Sneller dan gedacht ervaar ik meer rust, kan ik beter dingen beslissen, over me heen laten gaan, zorgen overrulen me niet meer, ik slaap beter, heb nauwelijks meer last van piekeren (kan daar veel beter mee omgaan) en voel me lekkerder in mijn vel.
  Van te voren twijfelde ik of het werkelijk nuttig was om een training te doen, of ik het niet ook via boekjes en dergelijke zelf kon doen. Mijn ervaring is dat het prettig is om dit door middel van een training aan te pakken. Mindfulness is nu een onderdeel van mijn leven, ik heb veel oefeningen/meditaties geleerd waar ik uit kan kiezen en ik blijf ze doen. Dankjewel Dorothee, jouw training heeft de kwaliteit van mijn leven verbeterd.

 6. Deze week de cursus mindfulness afgesloten in Beuningen, heb het als erg prettig ervaren. Als ik s’nachts lig te malen en me concentreer op mijn ademhaling merk ik dat ik sneller weer inslaap val en s’morgens uitgerust wakker word. Door dat ik thuis regelmatig tijd maak voor meditatie leef ik meer in het hier en nu.
  Voel me een stuk rustiger, en relativeer makkelijker. Het heeft mij alleen maar voordelen opgeleverd.
  Dorothee heel hartelijk dank.

 7. De training “Mindfulness” heeft me geholpen om beter voor mijn lichaam te zorgen door signalen niet te negeren, meer rust in te bouwen en het “nu” te ervaren.

 8. The mindfulness training with Dorothee was a helpful journey which I continue now that the formal course is over. Having been involved with meditation prior, this was a welcome and refreshing angle to learn. Each session felt safe, no right or wrong, and interesting views/experiences from each participant. A very small group gave opportunity to share our experiences as we went along and to realize it means something different to each individual. Most powerful now to me: when I sit down for meditation currently, I really want to be there at that moment, whether that is for three minutes or 30 minutes. I automatically let go/feel at ease and relieved. This has come from routine and not giving up on the idea. It has been a tremendous release of emotions, peeling away layers of held in feelings. I appreciated the access via Dorothee to recordings to listen to. For now, it gives me structure.

 9. September 2021
  Dorothee is een professional in haar vak. Ze is betrokken bij haar cursisten, je mag zijn zoals je bent. Ze neemt de tijd en heeft de aandacht voor de persoonlijke verhalen die bij de cursisten los komen tijdens één van de oefeningen. Ze straalt rust en veiligheid uit.
  Ze heeft de lessen goed voorbereid en opgebouwd.
  Dorothee bedankt voor deze leerzame acht weken. En de komende weken die nog zullen volgen. Want thuis de leerstof blijven uitvoeren dat zal ik zeker blijven doen.

 10. De indeling van de middag was elke keer een verrassing. De meditatie-oefeningen werden afgewisseld met momenten waarop aandacht werd besteed aan de theorie in de vorm van een gedicht, een kort verhaal of een uitleg van Dorothee, ik heb dit als zeer leerzaam ervaren. Af en toe kregen we even een korte, schriftelijke opdracht. Ik vond het jammer als de sessie weer was afgelopen. Ik vind dat Dorothee een empathische, ervaren trainster is. Ze wist een veilige, rustige sfeer in de kleine groep te creëren waardoor er, zonder daardoor te zeer te worden uitgenodigd, ook plaats was voor persoonlijke gevoelens. Ze bewaakte dat deze momenten niet gingen lijken op therapie-sessies. Dorothee wees op het belang van de dagelijkse oefeningen thuis, het was niet altijd even gemakkelijk daarvoor tijd te nemen. Thuis heb ik, naast de oefeningen die we op de maandagmiddag deden, ook veel gehad aan het Mindfulness-werkboek van David Dewulf, dat Dorothee aan het begin van de sessies had aanbevolen.
  Dankjewel Dorothee, ik hoop dat ik een vervolgtraining bij je kan gaan volgen.

 11. Dorothee, bedankt voor de fijne mindfulness cursus ( locatie Beuningen)
  Ik heb geleerd om niet alles op de automatische piloot te doen. Maar bewust te zijn van de dingen die ik doe en even rust te nemen. Het werkboek ‘gelukkig en veerkrachtig leven in het nu’ van David Dewulf is een mooie aanvulling bij deze cursus

 12. De cursus mindfulness die ik onlangs bij Dorothee gevolgd heb was voor mij erg leerzaam en verhelderend.
  Het heeft mij geholpen beter om te gaan met spanningen en moeilijke situaties.
  Ook heb ik meer inzicht gekregen in mezelf en mijn omgang met anderen.
  Dankzij de oefeningen ervaar ik meer rust en ontspanning.
  De begeleiding van Dorothee was erg prettig en professioneel.
  Hartelijk dank hiervoor.

 13. Vandaag 5 november 2022 heb ik de cursus mindfulness bij Dorothee afgesloten. Het was voor mij een heel fijne cursus. Ik heb dmv oefeningen geleerd om te proberen bij mezelf te blijven en beter om te gaan met mijn gevoelens en gedachten. Door de heel prettige manier waarop Dorothee de cursus gaf voelde het voor mij als heel erg aangenaam en echt rustgevend. Ik vind het een echte aanrader. Het waren echt fijne bijeenkomsten die ik op een vertrouwelijk en respectvolle wijze beleefd heb.
  Dankjewel Dorothee voor de prettige, integere manier waarop jij ons begeleid hebt.

 14. Een erg prettige en leerzame cursus. Door de aanpak van Dorothee is er ruimte voor iedereen.
  De cursus heeft mij het inzicht gegeven hoeveel af en toe ‘mindfull’ zijn me oplevert. Fijne handvatten en de ervaring is weer een extra stimulans.
  Ik gun iedereen deze ervaring.

 15. Verdiepingsbijeenkomsten Mindfullness * Heartfulness
  Afgelopen zaterdag 20 mei heb ik aan de 5e en laatste bijeenkomst bij Dorothee deelgenomen.
  Deze bijeenkomsten heb ik als erg fijn en zeer zinvol ervaren. Het is beslist niet zweverig wat mensen vaak denken als je over mindfullness spreekt.
  Dorothee heeft mij enorm geholpen om te leren bij mezelf te blijven en d.m.v de meditaties dit ook toe te passen in het dagelijks leven. Door deze bijeenkomsten heb ik meer inzicht gekregen hoe mijn gedachten een rol spelen in mijn doen en laten. Het heeft mij meer kracht gegeven. Dorothee gaat met veel respect om met ons deelnemers. Ik hoop dat Dorothee opnieuw start met verdiepingsbijeenkomsten.